4 super voorlees tips voor ouders

januari 28, 2019

 

Wanneer begin je met voorlezen? Wat zijn de voordelen van voorlezen? Hoe lig je gemakkelijk, zonder dat je kramp in je nek of armen krijgt van het vasthouden van het boek? Hieronder geven wij tips die je goed voorbereiden voor de Nationale Voorleesdagen!

Je kan nooit te vroeg beginnen met voorlezen. Wist je dat je al op heel jonge leeftijd kunt beginnen met voorlezen? Vanaf ongeveer 3 maanden kun je al beginnen met eenvoudige prentenboeken te bekijken met je baby. Op deze manier leren ze woorden door te kijken naar de plaatjes. Zoek hiervoor een boek met eenvoudige plaatjes, zodat ze de plaatjes gemakkelijk kunnen herkennen en zorg dat het voorlezen niet langer duurt dan een paar minuten.

Bij 9 à 10 maanden kan je beginnen met simpele korte rijm verhaaltjes. Dit vinden kinderen in deze fase erg leuk en op deze manier leren ze spelenderwijs hoe een goede zin is opgebouwd. Door het boek vaker te lezen, leert je kind het verhaal ook beter begrijpen en te voorspellen wat er gaat gebeuren. Hierdoor krijgen ze ook inzicht in oorzaak en gevolg.

Vier voordelen van voorlezen:

  1. Het zorgt voor meer taalinzicht

Voorlezen helpt bij het ontwikkelen van taalkennis. Door voor te lezen en je kind te laten meekijken, leert je kind complexe zinnen beter begrijpen en raken ze sneller gewend aan de grammatica van de taal. Hierbij maken ze kennis met de volgorde van bepaalde woorden.

  1.  Het prikkelt het verbeeldingskracht

De belevingswereld van een kind beperkt zich voornamelijk tot huis, opvang en familie en vrienden. Het voorlezen prikkelt het verbeeldingskracht. Door verhalen voor te lezen maakt je kind kennis met een wereld die het nog niet heeft gezien.

  1. Het zorgt voor een goede band tussen ouder en kind

Door elke dag vast een paar minuten voor te lezen wordt de relatie tussen ouder en kind bevorderd. In deze fase is het voor het kind enorm plezierig om samen te verdiepen in het verhaal. Op deze manier ontstaat er een sterkere emotionele band.   

  1. Het zorgt voor een betere woordenschat

De woordenschat van kinderen van wie er wordt voorgelezen is veel groter dan van kinderen waar niet wordt voorgelezen. Ze leren veel nieuwe woorden, omdat de moeilijke woorden gelijk worden uitgelegd. Aan de hand van prentenboeken/illustraties kunnen zij ook woorden beter onthouden.

Gebruik een Lekker Lui Lezen kussen tijdens het voorlezen

Elke dag een boekje voorlezen is, als we kijken naar de voordelen wel zeker goed voor de kids, maar als je geen goede leeshouding weet te vinden is dat niet al te prettig voor de ouder. Het komt wel eens voor dat de kids maar niet in slaap willen vallen en je hetzelfde verhaal voor een derde keer opnieuw moet voorlezen. Na het voor een tweede keer te hebben voorgelezen merk je dat je ongemakkelijk ligt en kramp krijgt in je nek en armen van het lang vasthouden van het boek. Het Lekker Lui Lezen kussen zorgt door de extra rugsteun voor een comfortabele zit-of lighouding tijdens het voorlezen in bed. Het kussen vermindert hinderlijke drukpunten en kan gemakkelijk tegen het hoofdbord van je bed of tegen een muur leunen.

Bronnen:

www.rtlnieuws.nl

www.kinderplezier.nl

www.heutinkvoorthuis.nl