Onderzoek: Wat heeft Nederland in de slaapkamer staan?

september 1, 2017

Online warenhuis Bedden.nl deed onlangs onderzoek naar de wensen van Nederlanders op het gebied van bedden en matrassen. In totaal werden 1.290 respondenten gevraagd naar het type bed en matras waar zij op slapen. Daarnaast werd aan respondenten gevraagd of zij met hun partner op een gedeeld of op een apart matras slapen.

Tweepersoonsbed favoriete slaapmeubel

Nederlanders geven massaal de voorkeur aan het tweepersoonsbed. Ruim 58% van de respondenten gaf aan een tweepersoonsbed in de slaapkamer te hebben staan.

Het kingsize bed is voor de meeste slapers nog altijd een overbodige luxe: slechts 8,2% van de ondervraagden geeft aan trotse eigenaar te zijn van dit royale bed.

Daarentegen lijkt het kleinere broertje van het tweepersoonsbed meer in trek: bijna 16% van de respondenten geeft aan op een twijfelaar te slapen.

chart1

Limburgers, Flevolanders en Zeeuwen meest decadente slapers

Ook op regionaal niveau zijn er opvallende verschillen te zien. Zo telt Limburg naar verhouding het grootste aantal ‘luxe’ slapers: maar liefst 17% van de respondenten geeft aan een *kingsize bed in de slaapkamer te hebben staan – ruim het dubbele van het landelijke gemiddelde (8,2%). Ter vergelijking: Overijssel telt het laagste aantal kingsize bedden. Slechts 3,3% van de respondenten uit deze provincie geeft aan een kingsize bed in de slaapkamer te hebben staan.

Flevoland en Zeeland volgen op een tweede en derde plek. In deze provincies geeft respectievelijk 16,7% en 14,3% van de respondenten aan in het bezit te zijn van een kingsize bed.

*Een kingsize bed is groter dan een gewoon tweepersoonsbed, meestal tussen de 190 cm en 210 cm breed en tussen de 200 cm  en 230 cm lang.

Drenten, Overijsselaars en Zuid-Hollanders grootste ‘twijfelaars’

Naar verhouding hebben Drenten en Overijsselaars de grootste liefde voor de twijfelaar. In beide provincies geeft 16,7% van de respondenten aan hun nachtrust te vinden in deze ‘loveseat’ onder de bedden.

Ook Zuid-Hollanders kunnen dit compacte, maar bovenal knusse bed waarderen: 15,8% van de ondervraagden geeft aan een twijfelaar in de slaapkamer te hebben staan.

chart2

Jongeren grootste afnemers eenpersoonsbedden

Niet geheel opvallend zijn jongeren onder de 18 jaar de grootste afnemers van het eenpersoonsbed: ruim 42,9% van de respondenten onder de 18 jaar geeft aan op een eenpersoonsbed te slapen.

Senioren ruilen tweepersoonsbed in voor eenpersoonsbed

Het percentage eenpersoonsbedden neemt geleidelijk af bij oudere generaties. Deze neerwaartse trend lijkt echter te kantelen bij senioren. Waar slechts 7,1% van de respondenten van 35 tot 55 jaar aangeeft op een eenpersoonsbed te slapen, ligt dit percentage bij senioren met de leeftijd 55+ iets hoger: 11,7% (een verschil van 4,6%).

chart3

Pocketvering populairste matras

De pocketvering is het meest gekozen matras: bij ruim een derde (37,1%) van de respondenten is het bed voorzien van een pocketvering matras.

Op een tweede plaats volgen de duurdere schuimmatrassen, zoals traagschuim en koudschuim, die samen een aandeel van bijna 29% vormen.

Het polyether matras vindt ook redelijk aftrek op de Nederlandse beddenmarkt: ruim 17% van de respondenten geeft de voorkeur aan dit relatief betaalbare matras.

chart4

Zeeuwen, Groningers en Flevolanders grootste fans van schuimmatras

Zeeuwen zijn de grootste liefhebbers van dure schuimmatrassen: 39,1% van de respondenten uit Zeeland geeft aan hun nachtrust te vinden op een schuimmatras. Zo slaapt 17,4% van de Zeeuwen op een traagschuim matras en 21,7% op een koudschuim matras.

Groningen en Flevoland volgen op een tweede en derde plek, met respectievelijk 38,4% en 36,6%. 19,2% van de Groningers slaapt op een traagschuim matras en 19,2% op een koudschuim matras. Van de respondenten uit Flevoland slaapt 22% op een traagschuim matras en 14,6% op een koudschuim matras.

chart5

Jongeren slapen vaakst op polyether matras, senioren op schuimmatras

Jongeren onder de 18 jaar slapen het vaakst op een polyether matras. Van deze groep geeft 40,8% aan op een polyether matras te slapen. Slechts 11,3% van deze groep slaapt op een schuimmatras: 8,2% slaapt op een koudschuim matras en 3,1% op een traagschuim matras.

Naarmate men ouder wordt, lijkt er echter een grotere voorkeur te ontstaan voor de duurdere en kwalitatief betere schuimmatrassen. Daarentegen neemt de populariteit van polyether geleidelijk af.

Senioren  zijn de grootste liefhebbers van kwalitatief hoogstaande schuimmatrassen. Van deze groep geeft 35,9% aan op een schuimmatras te slapen: 13,8% slaapt op een koudschuim matras en 22,1% op een traagschuim matras.

chart6

Eén op de drie Nederlanders gebruikt een matrastopper

Ruim 34% van de respondenten geeft aan een matrastopper te gebruiken. Een matrastopper – ook wel oplegmatras, dekmatras, topdekmatras, topper of topmatras genoemd – is een dun matras dat op het gewone matras gelegd kan worden.

chart7

Limburgers maken meeste gebruik van matrastopper, Drenten het minst

Van alle provincies is Limburg de grootste afnemer van matrastoppers. Ruim de helft van de Limburgers (50,9%) maakt gebruik van dit dunne dekmatras. Op een tweede en derde plek staan de Flevolanders (43,9%) en de Overijsselaars (38,9%).

Zeeuwen maken naar verhouding het minst gebruik van de matrastopper: slechts 17,4% heeft een matrastopper op bed liggen.

chart8

Nederlanders tussen de 36 en 55 jaar maken meeste gebruik van matrastopper

Van alle leeftijdsgroepen maken mensen tussen de 36 en 55 jaar het meest gebruik van de matrastopper: 38,9% heeft het dunne dekmatras op bed liggen. Daarnaast vindt de matrastopper ook gretig aftrek bij Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar oud: ruim 36% van deze groep geeft aan een matrastopper te gebruiken.

Van alle onderzochte leeftijdsgroepen maken jongeren onder de 18 jaar het minst gebruik van de matrastopper: slechts 26,5% geeft aan een matrastopper op bed te hebben liggen.

chart9

Ruim helft Nederlandse stellen slaapt op een gedeeld matras

Van de respondenten met een partner geeft ruim de helft (50,3%) aan op een gedeeld matras te slapen.

chart10

Stellen in Overijssel slapen vaakst op gedeeld matras

Van alle provincies slapen koppels in Overijssel het vaakst op een gedeeld matras: 68,2% van de stellen geeft aan op een dubbel matras te slapen. Noord-Holland komt op een tweede plaats: ruim 65% van de stellen uit deze provincie geeft aan op een gedeeld matras te slapen.

In Flevoland en Zeeland slapen stelletjes het liefst op aparte eenpersoonsmatrassen. Ruim 68% van de Flevolandse koppels en ruim 66,7% van de Zeeuwse koppels geeft aan op aparte matrassen te slapen.

chart11

Partners in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar slapen het vaakst op een gedeeld matras: ruim driekwart (77,2%) van de stellen geeft aan op een gedeeld matras te slapen. Partners in de leeftijdsgroep 26 tot 35 jaar komen op een tweede plek: ruim 66% geeft aan op een gedeeld matras te slapen.

Senioren koppels van 55 jaar en ouder geven aan het liefst op aparte matrassen te slapen: bijna driekwart (71,3%) geeft aan op aparte matrassen te slapen. Dit is het dubbele van het percentage stellen in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar dat op aparte matrassen slaapt.

chart12