Powernap op werk? Werkgevers zeggen nog altijd ‘Nee’

februari 1, 2018


Google, Uber, Ben&Jerry’s, PriceWaterhouseCooper; stuk voor stuk megabedrijven waar het helemaal prima is om een uiltje te knappen gedurende de werkdag. Steeds meer bedrijven reserveren hiervoor een ruimte, of zelfs aparte afgesloten cabines (rest pods). De powernap op werk is over de jaren vaak geïntroduceerd als dé oplossing voor het scherp en gelukkig houden van werknemers.

Bedden.nl deed onderzoek onder ruim 1400 respondenten, om erachter te komen hoe Nederlandse werknemers en werkgevers tegenover de powernap staan.

Powernap nog steeds taboe
Helaas is in Nederland de powernap nog grotendeels een taboe op de werkvloer.
Uit onderzoek bleek dat slechts 5,6% van de werknemers de gelegenheid krijgen om een korte powernap te doen. Hierbij gaf de helft overigens aan zelfstandig ondernemer te zijn, waardoor deze groep geen toestemming van hogerhand nodig heeft.

chart1

Ondanks de groeiende awareness rondom de powernap is het dutje gedurende de werkdag nog amper geaccepteerd binnen het bedrijfsleven. Een overtuigende 83,5% van de respondenten geeft aan geen toestemming van de baas te krijgen, of simpelweg niet de optie te hebben om een powernap te doen.

Daarnaast heerst er ook veel onduidelijkheid over de mogelijkheid om een powernap te doen. Zo weet ruim een tiende van de respondenten (11%) simpelweg niet of ze van een powernap gebruik kunnen maken binnen hun bedrijf.

Lunch voornaamste inkakmoment
De meeste mensen kiezen ervoor om midden op de dag een powernap te houden. 39,4% van de respondenten gaf aan dat ze kort na de lunch hun powernap doen. Ook kiezen veel Nederlanders ervoor om kort voor het avondeten een oogje dicht te doen (23,2%) of juist na het avonddiner (18,5%).

chart2

Slechte slaap inhalen
Voor het merendeel van de Nederlanders heeft de powernap een praktische én medische reden. Zo neemt bijna de helft van de respondenten een powernap om een slaaptekort van de nacht ervoor in te halen.

Anderen kampen wellicht niet met een duidelijk slaaptekort, maar erkennen wel dat de powernap hen helpt om de soms lange kantoordag beter door te komen. 14,8% ziet de powernap als een prestatieverbeteraar, en ervaren dat ze een stuk productiever zijn na een kort powerdutje.

Werknemers maken graag gebruik van powernap
Wanneer een bedrijf de powernap mogelijk maakt onder werkuren, wordt hier door werknemers graag gebruik van gemaakt. 63% van de respondenten, waarbij een powernap is opgenomen in de arbeidsvoorwaarden, maakt ook daadwerkelijk gebruik van deze optie.

Het feit dat 37% van deze groep ondanks de toegestane powernap blijven doorwerken, is tevens opmerkelijk. Kennelijk zien mensen de optie voor een powernap niet per se als een excuus om langer pauze te houden.

Powernap populairst onder jonge werknemers
Het concept van de powernap lijkt vooral bij jongere werknemers aan te slaan. Ruim een derde van de jongere respondenten tussen de 19 en 25 jaar geeft aan een powernap te doen (33,9%).

chart3

Deze trend lijkt door te zetten bij de respondenten van tussen de 26 en 35 jaar, waar 28,75% gebruik maakt van de powernap. Respondenten van tussen de 36 en 55 jaar zijn wat terughoudender met de powernap, 17,9% geeft hier aan wel eens aan een powernap te doen.

Powernaps al langere tijd aanbevolen
Even midden op de dag je ogen dichtdoen. Voor veel werknemers klinkt het als een fantastisch idee, en dat is het dus ook. Onderzoek van de Sorbonne-universiteit toont dat je met een korte powernap de slechte slaap van de nacht ervoor deels kan rechttrekken. Dit komt je concentratie ten goede, vooral in de middag.

Wanneer je ‘s nachts slecht slaapt, is het namelijk een stuk moeilijker om overdag goed te functioneren. Dit heeft zowel invloed op je fysieke als mentale gesteldheid. Onderzoek wijst echter aan dat een middagdutje een herstellende werking heeft voor je lichaam, omdat door een powernap het stresshormoon cortisol en je adrenaline omlaag gaan.

Power-’nep’
Experts raden over het algemeen een powernap aan van 25 minuten. Deze 25 minuten zijn hierbij het absolute minimum en ook meteen het maximum. Een dutje dat korter is dan 25 minuten doet niks voor je lichaam of geest en is dus eerder een power-’nep’.

Langer dan 25 minuten wil je echter ook niet slapen. Na deze tijd kom je namelijk in de diepe slaap terecht. Wie hierna wakker wordt, voelt zich dan vaak ook erg brak en slaapdronken.

Wil je toch een lange powernap doen? Slaap dan liever meteen 90 minuten achter elkaar. Na die tijd kom je namelijk vanzelf weer uit je diepe slaap, en zijn de brakke effecten een stuk minder. Wil je dit uitproberen? Duik vanmiddag nog even je bed in voor een middagdutje!