Onderzoek: Hoe ziet de Nederlandse slaapkamer eruit?

december 18, 2018

Bedden.nl vroeg aan 1695 respondenten onder meer welk type bed in hun slaapkamer staat, welke kleuren gordijnen en muren de slaapkamer heeft, of er een tv in de slaapkamer staat en wat er aan muurdecoratie in de slaapkamer te vinden is.

Bij het analyseren van de onderzoeksresultaten is onder andere gekeken wat de verschillen per provincie en per generatie zijn. Bekijk op deze pagina alle onderzoeksresultaten.

De populairste bedden

De boxspring blijkt vandaag de dag het populairste type bed in de Nederlandse slaapkamer te zijn. Een meerderheid van de Nederlanders (50,5%) beschikt namelijk over een boxspring in de slaapkamer. Op de tweede plaats van populairste bedsoorten staat het ledikant (los frame en bedbodem). 40,3% van    de Nederlanders heeft een ledikant in de slaapkamer. 

Minder populair in Nederland zijn het hemelbed (1,5%) en het waterbed (3,5%). Ook is er een kleine groep Nederlanders (1,7%) die helemaal geen bed in de slaapkamer heeft staan, maar alleen een matras. Andere typen bedden die Nederlanders in hun slaapkamer hebben, zijn onder andere bedsteden, uitschuifbedden en zelf ingebouwde bedden.

Jongere versus oudere generaties

Tussen jongere en oudere generaties zijn opvallende verschillen te ontdekken als het aankomt op de populariteit van verschillende soorten bedden. Jongere generaties (Nederlanders onder de 50 jaar oud), kiezen namelijk 5,9% vaker voor een boxspring in de slaapkamer. Dit terwijl generaties van 51 jaar en ouder juist 15,6% vaker kiezen voor een ledikant in de slaapkamer.

Een hemelbed blijkt vooral populair bij de jongste generaties Nederlanders. Van de Nederlanders van 20 jaar of jonger, heeft 5,9% namelijk een hemelbed in de slaapkamer, terwijl dit percentage bij alle oudere generaties gemiddeld op 1,5% ligt. Waterbedden blijken het populairst bij zowel de jongste (5,9% bij 20 jaar of jonger) als bij de oudste generaties (4,9% bij 51 jaar of ouder). Bij de overige leeftijdscategorieën (tussen 21 en 50 jaar) heeft slechts 1,6% een waterbed in de slaapkamer.

De populairste muurkleuren

De meeste Nederlanders (56,0%) kiezen voor witte muren in de slaapkamer. Andere kleuren muren die het meeste terug te vinden zijn in Nederlandse slaapkamers zijn beige (12,2%), lichtgrijs (8,5%), zwart (5,7%), blauw (3,2%), donkergrijs (3,0%) en groen (2,8%).

Muurkleuren per provincie

In alle twaalf de provincies blijkt wit de populairste kleur voor de muren van de slaapkamer. Opvallend is dat ook de kleur zwart in sommige provincies een van de drie populairste kleuren slaapkamermuren blijkt te zijn.

Een overzicht van de populairste kleuren muren per provincie:

Jongere versus oudere generaties

Ook met de kleuren van de slaapkamermuren zijn er qua populariteit verschillen te ontdekken tussen jongere en oudere generaties in Nederland. Zo blijkt dat rode muren vaker voorkomen bij de jongere generaties (van 50 jaar en jonger). Ook donkergrijs, zwart, blauw, groen en wit worden vaker als kleur voor de muur van de slaapkamer gekozen door jongere Nederlanders.

Er zijn ook kleuren die juist door de oudere generaties (51 jaar en ouder) vaker worden gekozen als kleur voor een slaapkamermuur. Zo kiezen de oudere generaties vaker voor roze, paarse, lichtgrijze, bruine en beige muren.

De populairste kleuren gordijnen

De gordijnen van Nederlandse slaapkamers zijn het vaakst beige (18,4%), zwart (18,2%), wit (16,9%) en donkergrijs (15,7%).

Kleuren gordijnen per provincie

In alle provincies zijn wit, donkergrijs en zwart de drie populairste kleuren voor de gordijnen van de slaapkamer. De populairste kleur verschilt echter wel per provincie. Zo kiezen inwoners van Drenthe, Friesland, Overijssel en Zuid-Holland het vaakst voor een slaapkamer met zwarte gordijnen, terwijl inwoners van Gelderland, Groningen, Limburg en Noord-Holland het vaakst kiezen voor een slaapkamer met witte gordijnen.

Een overzicht van de populairste kleuren gordijnen per provincie:

Jongere versus oudere generaties

Ook de populariteit van kleuren voor de slaapkamergordijnen verschilt op basis van leeftijdscategorie. Zo worden de kleuren zwart, donkergrijs, wit, paars en groen vaker gekozen door Nederlanders van 50 jaar en jonger.

Kleuren die juist vaker worden gekozen door oudere generaties (51 jaar en ouder) zijn beige, lichtgrijs, bruin, rood, blauw, roze en geel.

 

Wel of geen tv op de slaapkamer?

Iets minder dan de helft van de Nederlanders (46,8%) heeft een tv in hun slaapkamer staan. Opvallend is dat het percentage Nederlanders dat een tv in hun slaapkamer heeft staan het hoogst is binnen de leeftijdscategorie 31 t/m 40 jaar (53,8%). In de leeftijdscategorie ‘20 jaar en jonger’ hebben de minste mensen (41,2%) een tv op hun slaapkamer.

Wel of geen tv per provincie

 

Muurdecoratie in de slaapkamer

Onder Nederlanders blijkt het schilderij de muurdecoratie bij uitstek voor de slaapkamer. Bijna vier op de tien Nederlanders (38,6%) heeft één of meerdere schilderijen in de slaapkamer hangen. Ook foto’s (23,4%) blijken populair als decoratie. Wat ook opvalt, is dat ongeveer een op de zes Nederlanders (16,9%) helemaal geen muurdecoratie in de slaapkamer heeft.

Opvallend weinig Nederlanders hebben een spiegel (8,7%), poster (5,7%), of klok (2,2%) als muurdecoratie in de slaapkamer.

Jongere versus oudere generaties

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat jongere generaties (50 jaar en jonger) vaker posters en spiegels aan de muur van hun slaapkamer hebben hangen dan oudere generaties (51 jaar en ouder). Oudere generaties hebben daarentegen juist weer vaker schilderijen en klokken aan de muur dan jongere generaties.