Matrassen

Matrassen

Een matras speelt een zeer belangrijke rol wanneer we spreken over slaapcomfort. Het vormt, in combinatie met de bedbodem, de basis van uw bed. Bekijk hier alle matrassen of krijg persoonlijk advies.
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Hoe kies ik het geschikte matras?

Het kiezen van een matras kan gedaan worden aan de hand van een aantal factoren:

 • Voorkeur voor stevigheid
 • Type slaper: rug-, buik-, of zijslaper
 • Voorkeur voor matrasvulling
 • Gewichtsklasse

Een aantal van deze factoren kunt u aanklikken in de filters. Wanneer u dit doet wordt er automatisch een selectie gemaakt van de producten die geschikt zijn voor u.

Welke afmetingen matrassen zijn er?

Er zijn zes verschillende maten matrassen zoals in bovenstaande afmeting zichtbaar. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de namen en afmetingen van de matrassen.

Maat Afmeting
Eenpersoons 90 x 200 centimeter
Kleine Twijfelaar 120 x 200 centimeter
Grote Twijfelaar 140 x 200 centimeter
Kleine Tweepersoons 160 x 200 centimeter
Grote Tweepersoons 180 x 200 centimeter
Kingsize 200 x 200 centimeter

In de tabel worden alleen de varianten tot 200 centimeter lang vermeld. Wij hebben echter wel matrassen van 210 of 220 centimeter lang in ons assortiment.

afmetingen matrassen

Wat voor matras kies ik als ik last heb van huisstofmijtallergie?

Veel mensen in Nederland hebben last van een allergie voor huisstofmijt. Niet bij iedereen is dit even erg of even merkbaar. Deze allergie uit zich van wakker worden met een volle neus, tot tranende ogen of zelfs ademnood. Om deze allergische reacties te voorkomen kunt u ervoor kiezen om een antiallergisch matras en andere anti allergische slaapproducten te gebruiken zoals een molton, een speciaal dekbed en een speciaal hoofdkussen.

Wat voor soort matras heb ik nodig als ik last heb van rug- en/of nekklachten?

Voor rug- en nekklachten wordt eigenlijk altijd een traagschuim matras geadviseerd. Traagschuim vormt zich volledig naar het lichaam en zorgt dat de zwaarste drukpunten van het lichaam dieper wegzakken dan de lichtere. Dit zorgt er voor dat de ruggengraat altijd in een rechte lijn komt te liggen. Door de combinatie van goede ondersteuning en de correctie van de ruggengraat zult u lekker slapen en zullen uw pijnklachten voorkomen of verlicht worden.

Welke soorten zijn er?

In ons assortiment vindt u verschillende soorten matrassen, met elk andere kenmerken:

Koudschuim

Een koudschuim matras is een goede optie voor mensen die het snel warm hebben in bed. Ze hebben een open celstructuur. Hierdoor hebben ze een uitstekend ventilerend vermogen en absorbeert het vocht goed. Ze voelen hierdoor lekker koel aan, waardoor u het minder snel warm heeft in bed. Het koudschuim wordt door veel mensen omschreven als een stevig materiaal, maar is daarentegen wel veerkrachtig. Kuilvorming komt bij dit product bijna niet voor.

Traagschuim

Traagschuim wordt zacht wanneer het warm wordt en vervolgens vormt het zich naar een persoon zijn of haar lichaam. Lichaamsdelen die wat meer moeten wegzakken voor een goede slaaphouding hebben hier alle ruimte voor, omdat juist op die punten het traagschuim zacht wordt. Hierdoor verdeelt en ondersteunt het slaapsysteem uw lichaamsgewicht optimaal.

Pocketvering

Een pocketvering matras is gevuld met veertjes die afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes (pockets). Hoe meer pocketveren per vierkante meter, des te meer ondersteuning biedt het aan uw lichaam. Het bestaat uit verschillende zones die de verschillende lichaamsdelen ondersteunen. Dit type heeft een erg goede ventilatie, omdat er veel open ruimte zit rondom de pockets. Dit kan ervoor zorgen dat het koel aanvoelt.

Latex

Latex matrassen zijn te omschrijven als flexibel en rekbaar. Het comfort is hoog, omdat het latex veerkrachtig is en daardoor erg goede ondersteuning biedt aan uw lichaam. Een nadeel van latex is dat het slecht vocht opneemt en niet goed ventileert. Het slaapsysteem blijft warm door middel van middelmatige ventilatie.

Een duurzamere vorm van latex is Talalay, dit materiaal ventileert beter en heeft een levensduur van 10 jaar.

Polyether

Polyether bestaat uit schuim en heeft weinig veerkracht. Polyether heeft een gesloten celstructuur. Dit houdt in dat het product matig vocht opneemt en vrij warm aanvoelt. Kuilvorming komt bij deze matrassen erg snel voor vanwege de gesloten celstructuur. Het soortelijk gewicht (SG) is een indicator die dit aangeeft. Hoe hoger het soortelijk gewicht (SG) is, hoe steviger het matras is en hoe langer het meegaat.

Bonellvering

Bonellvering matrassen zijn producten waar staaldraad veringen in zitten die met elkaar zijn verbonden. Des te meer veren er per vierkante meter in zitten, hoe beter de gewichtsverdeling is. Ook de dikte van de staaldraad heeft invloed op de stevigheid. De manier waarop de veer is gedraaid en hoeveel slagen de veren hebben, hebben invloed op de soepelheid van het matras.

De matrassen kunnen worden voorzien van een toplaag van traagschuim, koudschuim, polyether of latex. Een bonellvering product is niet te gebruiken op een verstelbare bodem. Het ontstaan van kuilvorming komt bij dit type niet snel voor en het heeft een goede ventilatie. Over het algemeen heeft bonellvering een lange levensduur.

Hoe lang gaat een matras mee?

De levensduur van een matras verschilt per matrassoort. Daarnaast hangt het af van het onderhoud en het gebruik van het matras. De levensduur die hieronder wordt beschreven is een gemiddelde.

 • Traagschuim: 10 - 15 jaar
 • Koudschuim: 12 - 14 jaar
 • Pocketvering: 5 - 15 jaar
 • Polyether: 3 - 5 jaar
 • Latex: 6 - 7 jaar

Hoe behoud ik de kwaliteit?

Om de levensduur van uw matras te verlengen, is een matrasbeschermer erg handig. Naast bescherming, zorgt een matrasbeschermer er ook voor dat vervelende geurtjes na het verliezen van transparantievocht worden voorkomen. Dit product zorgt er ook voor dat de transparantievlekken niet in uw matras komen. Bij Bedden.nl hebben we een groot aanbod aan verschillende uitvoeringen van matrasbeschermers.

Een aantal van onze matrassen kunnen aan beide kanten beslapen worden. Hierbij is het goed om het matras af en toe om te draaien, zodat kuilvorming voorkomen wordt.

Wanneer heb ik een topdekmatras nodig?

Een topdekmatras is bedoeld om bovenop een gewoon matras te plaatsen. Wanneer u een heel stevig matras heeft voor goede ondersteuning maar deze te hard vindt liggen, kunt u kiezen voor een topdekmatras. Deze voelt zacht aan en vormt zich, afhankelijk van het materiaal, naar uw lichaam. Een topdekmatras is niet altijd nodig, maar zorgt wel voor extra slaapcomfort!